Jak poznat psychopata

Jak poznat psychopata

Psychopatie je porucha osobnosti a specialisté na duševní zdraví psychopata popisují jako člověka, který je okouzlující, manipulativní, emocionálně bezohledný a potencionální kriminálník. V závislosti na častosti užití tohoto termínu v médiích byste si mohli myslet, že psychopaté jsou všude kolem nás. Ve skutečnosti však tvoří asi jedno procento dospělé populace. Psychopaté se však na první pohled dokáží dobře skrývat. Mnoho z nich na povrch vypadá normálně a příjemně. Pokud vyhodnotíte osobnostní vzorce daného člověka, budete sledovat, jak na něj působí emoce, a zaměříte se na jeho vztahy, můžete se naučit psychopata poznat.

SLEDUJTE KLÍČOVÉ STOPY OSOBNOSTI

Hledejte neupřímný šarm.

Herci mají mnoho rolí a stejně tak psychopat je schopen nasadit si takzvanou „masku“ toho, co je normální, příjemné a líbivé. Psychopat snadno oživí každou párty a obecně se lidem jeví příjemně. Většinou se snaží ostatní ovlivnit a přimět je, aby si jej oblíbili, aby s okolím mohl snáze manipulovat.

Psychopaté dokáží okouzlit sebevědomím, které k nim ostatní přirozeně přitahuje. Pravděpodobně mají stabilní práci, ve které jsou relativně úspěšní. Mohou mít dokonce vážný vztah, partnera nebo děti. Jsou dobří v předstírání role “příkladného občana.”

Sledujte grandiózní sebevnímání.

Psychopaté často věří, že jsou chytřejší nebo mocnější, než ve skutečnosti jsou. Rádi se motají kolem úspěšných a mocných lidí, protože to zvyšuje jejich vlastní status. Věří, že si zaslouží lepší zacházení než ostatní.

Jejich přehnaný pocit sebedůležitosti je často šmouhou na jejich masce normálu. Rádi vás zašlapou do země, pokud nenabízíte žádné hodnoty nebo status, ze kterého by mohli těžit.

Sledujte výbušnost a nezodpovědnost.

Obě tyto charakteristiky jsou důkazem psychopatie. “Nechci jít do práce” nebo “Myslím, že se vykašlu na meeting a zajdu radši na drink” jsou běžnými impulzivními nápady, které může psychopat mít. Jsou přesným opakem někoho spolehlivého a zodpovědného.

Jsou sebestřední, jednají na základě aktuálního emocionálního stavu. Dělají si, co chtějí, kdy chtějí. To může vést ke lhaní, podvádění a krádežím – protože oni prostě mohou. Mohou být sexuálně promiskuitní a vést několik paralelních vztahů, podvádět. Mohou dokonce skončit v práci ze dne na den (protože práce byla pod jejich úroveň).

Sledujte tendence porušování pravidel.

Pokud se podezřelá osoba do puntíku drží pravidel, je velmi nepravděpodobné, že by se jednalo o psychopata. Psychopaté nenávidí autority a obvykle sami sebe rádi vidí na vrcholu pravidel. I to může být důvod, proč je 25 % mužských kriminálníků ve vězení kvalifikováno jako psychopaté.

I přesto se někteří vyhýbají vězení, překračují zákon, a přitom si to neuvědomují.

Podívejte se, zda byla osoba mladistvým delikventem.

Vědci zjistili, že mladiství vykazující známky psychopatie se těchto rysů nezbaví ani v dospělosti. Psychopaté se v mládí často projevují delikventním chováním, včetně agresivního chování vůči ostatním. Navíc nemusí reagovat na trest nebo omezení stejným způsobem, jako jejich okolní svět.

Zkuste zjistit, zda osoba, kterou z psychopatie podezíráte, měla v mládí potíže. Mohli byste díky tomu rozpoznat známky psychopatie v dospělosti.

SLEDUJTE EMOCIONÁLNÍ PROJEVY

Zvažte morální kód a osobní etiku daného člověka.

Pokud to vypadá, že podezřelá osoba má alespoň nějaké svědomí, zřejmě se o psychopata nejedná. Psychopaté ve skutečnosti postrádají jakékoliv morální hodnoty. Udělají cokoliv, aby se posunuli vpřed a nezajímá je, komu tím ublíží. Dá se říci, že jdou přes mrtvoly.

Je například nepravděpodobné, aby psychopat žil podle určitého „kódu“, jako ostatní. Není pro ně problém vyjít si s partnerem někoho jiného nebo soutěžit s nejlepším přítelem o povýšení.

Zvažte, jakou má daná osoba emocionální odpověď.

Psychopaté mají velmi povrchní pocitové reakce a nereagují normálně na smrt, zranění nebo jiné události, které by u jiných lidí vzbudily hluboké, negativní emoce.

Rozdíl mezi reakcí psychopata a autisty je v tom, že osoba postižená autismem je z počátku ochromena nebo utlumena a nedává najevo pocity, ale později si závažnost situace uvědomí a snaží se být nápomocní.

Sledujte pocity viny.

Jedincům s psychopatií obecně chybí pocit viny nebo studu. Bezcitnost a bezohlednost jsou typické charakteristiky, které přesně vyjadřují povahu psychopata. Psychopat může maskovat vinu špatným chováním, aby mohl osobami kolem sebe manipulovat tak, aby nebyli rozčílení.

Mohou například předstírat pocit viny z toho, že své objet ublížili, aby jejich oběť nakonec utěšovala je samotné.
Je zajímavé, že psychopatie neznamená úplnou absenci empatie. Psychopaté se neumí spontánně vcítit, ale mohou toho dosáhnout cíleně (jen aby například zapůsobili na ostatní).

Zvažte, zda daná osoba umí přijmout zodpovědnost.

Psychopat nikdy sám od sebe nepřipustí, že se mýlí, nebo že je něčím vinen. Pokud na něj zatlačíte, může připustit, že udělal chybu, ale stále manipuluje ostatními, aby se vyhnul následkům.

Sledujte, zda jsou rádi litovaní.

Psychopaté jsou experti v manipulaci s vašimi emocemi a nejistotou a díky tomu vámi manipulují tak, že se vy sami cítíte jako viník. Díky tomu je vaše ostražitost oslabena a vy jste více vystaveni dalšímu vydírání. Pokud budete delší dobu vystaveni takovéto manipulaci a zlému chování, měli byste se mít na pozoru a zaměřit se na pravou povahu daného člověka.

SLEDUJTE VZTAHY DANÉ OSOBY

Zaměřte se na zmatek.

Psychopaté velmi rádi vytvářejí chaos a drama. Protože mají sklony k tomu rychle se nudit, je pro ně důležité, aby byly události zajímavé. Mohou vyvolat neshody a vyjít z nich jako oběti. Rádi vyvolávají rozruch a poté se posadí a sledují situaci.

Pokud máte ve svém okolí psychopata, měli byste se vyhnout jakékoliv interakci s tímto člověkem, jen abyste ochránili sami sebe. Řekněme, že jste v práci a psychopat vás upozorní, že vás jeden kolega za vašimi zády pomlouvá. Vyvolá tak konfrontaci mezi vámi a vaším kolegou. Po ošklivé konfrontaci si uvědomíte, že jste se nechali vyprovokovat, stejně jako váš kolega.

Všímejte si známek manipulace.

Všechny nás žene touha dostat to, co chceme. Psychopaté však tuto touhu ženou do extrémů. Jsou schopni vás donutit udělat něco, co byste běžně neudělali. Mohou využívat různé techniky manipulace, aby dostali to, co chtějí.

Představte si, že máte v zaměstnání vysokou pozici. Psychopat se s vámi „spřátelí” a popichuje vás kvůli nějaké vaší slabosti. Jednoho dne přijdete do práce a zjistíte, že se objevil skandál. Zdá se, že se do médií dostaly citlivé informace, které jste psychopatovi sdělili. Vy dostanete padáka. Hádejte, kdo stojí ve frontě na vaši pozici?

Zhodnoťte jejich vztahy.

Někteří psychopaté mohou mít krátkodobá manželství. Samozřejmě, že problémy v manželství budou svádět na svého ex-partnera a nikdy nepřipustí, že by na rozpadu manželství měli nějakou vinu.

Jejich vztah začne idealizací partnera. Postupem času si partnera přestanou vážit a vymění jej za jiného, zajímavějšího. S partnerem k sobě nikdy nenajdou skutečné pouto; proto je pro ně odchod z manželství nebo vztahu relativně jednoduchý.

Zjistěte, zda je daný člověk patologický lhář.

Psychopat vám řekne celou řadu lží – od malých, nevinných, až po velké, závažné. I když by pro ně bylo jednoduché říci pravdu, raději budou lhát. A vůbec se za to nestydí. Naopak jsou na své lži pyšní. A pokud je při lži nachytáte, obratně vše zamluví tak, aby to vypadalo jako pravda.

Navíc, psychopaté nejsou lží nikdy zaskočeni. Jsou klidní, uvolnění, připravení vymluvit se na cokoliv.

Všímejte si divných, neupřímných omluv.

Pokud psychopata zatlačíte do kouta a očekáváte od něj omluvu, či pocit viny, mohou udělat nějakou show, jen aby se z dané chvíle vyvlékli. Protože je však jejich citová stránka tak otupělá, nejsou schopni přesvědčivé omluvy.

Psychopata můžete dokonce slyšet říci “Opravdu jsem ti nikdy nechtěl ublížit”, bez jediné vrásky na tváři nebo pravdivosti tvrzení.
Pokud se přes ně nemůžete přenést, nahráváte jim, dobře vás zamotají do svých sítí. Mohou vám dokonce říci “Jsi přecitlivělá/ý” nebo “Myslel jsem, že na to můžeme zapomenout!”

Zdroj: www.wikihow.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář