Psi patří mezi naše oblíbené lidi

Psi patří mezi naše oblíbence.

Současný boom soužití člověka s nějakým zvířetem vyvolává zájem o vše související s tímto fenoménem. Je to zvláštní pomyšlení: kdybychom žili v době kamenné před nějakými čtrnácti tisíci lety a seděli u blikajícího ohně, mohli bychom někde v okolním šeru zahlédnout ležící psy v zásadě podobné těm, jaké můžeme dnes vidět pobíhat po ulicích a parcích, nebo právě odpočívajících u našich nohou. Po sto čtyřicet století lidé a psi společně sdílejí svoji potravu, příbytky a životní styl – a ani v současnosti není pochyb o tom, že zaujímají důležité postavení a hrají významnou úlohu v životě mnoha lidí. Odtud pramení neutuchající zájem o pohodovou četbu veselých i dojemných „psích“ příběhů. O partnerství a přátelství psa a člověka, svého druhu v živé přírodě jedinečném, bylo v odborných, populárně naučných a zábavných publikací mnoho napsáno a vysloveno.

A tak se vnucuje otázka, zda-li lze na téma člověk a jeho čtyřnozí přátelé či partneři, vůbec napsat něco nového? O tom, že pes byl, je a jistě bude do budoucna trvalým zdrojem tvůrčí inspirace, svědčí tucet výroků méně známých osobností o pejscích a „jejich“ lidech.

Jsme sami, naprosto sami na téhle planetě, uprostřed všech forem života, které nás obklopují; jedinou výjimkou je pes, který s námi uzavřel spojenectví. (Maurice Maeterlinck)

Nikdo neocení génia vaší konverzace jako pes. (Christopher Morley)

Ať byl jeho pes vycvičený, nebo ne, vždy byl na úrovni. (Carol Lea Benjamin)

Psi nejsou „téměř lidé“ a neznám větší urážku psí rasy než ji takto popsat. (John Holmes)

Psi nejsou lidé oblečení do kožichu, a upírat jim jejich vlastní povahu znamená činit jim velkou újmu. (Jeanne Schinto)

Můj pes dokáže chrchlat jako kongresman, aportovat jako vojenský sluha, žebrat jako novinářka a hrát mrtvého jako recepční, když zvoní telefon. (Gerald Solomon)

Můžete svému psu vykládat jakoukoli bláznivinu a on na vás vždycky vrhne pohled pravící: „Můj bože, ty máš pravdu! Nikdy jsem na nic takového nepomyslel!“ (Dave Barry)

Každé lidské dítě se musí učit poznávat vesmír znova. Každé štěně nese v sobě celý vesmír. Lidé zvěčňují svoji moudrost – ukládají ji v muzeích, knihovnách, odborníci se ji učí. Psí moudrost je v jejich krvi a kostech. (Donald McCaig)

Znal jsem psy, zejména štěňata, která byla tak pitomá jako lidé. (Robert Benchley)

Příhodu, která vzruší teriéra, dánská doga mine bez povšimnutí. (Smiley Blanton)

Pes je zřídka úspěšný při pozdvihování člověka na vlastní úroveň bystrosti, ale člověk často stáhne psa dolů, na svou vlastní úroveň. (James Thurber)

Je celkem snadné psu rozumět a naučit se jeho myšlení. Pes se neumí přetvařovat, neumí klamat, neumí lhát, protože neumí mluvit. (Axel Munthe)

Autor: Ing. PaedDr. Bohumil Tesařík, CSc.

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Ing. PaedDr. Bohumil Tesařík, CSc. 17 Článků
Po téměř padesát let pracoval jako učitel, technolog anorganických výrob, výzkumný pracovník v oboru čistých chemikálií a polovodičů, po roce 1989 ve státní správě a posléze v oblasti ochrany životního prostředí. Po dobu dvaceti let byl soudním znalcem pro odvětví chemie. V současné době je – podle vlastních slov – „státním rentiérem", což mu umožňuje věnovat se naplno celoživotní zálibě – nezávislé odborné publicistice presentované v pedagogických, zdravotnických, technických, marketingových, vlastivědných, populárně-naučných i vědeckých tištěných a internetových periodikách. Náměty pro svoje práce hledá především ve světové i národní historii medicíny, farmacie, matematiky, přírodních věd a techniky, v životě a práci významných přírodovědců a dalších osobností minulosti i současnosti, ve zprávách o nových vědeckých objevech a moderní technice. Je autorem publikace Agrochemické pokusy a četných recenzí knižních novinek z produkce několika nakladatelství.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář