Jsem přesvědčená, že nový koronavirus vznikl zásahem člověka, říká Soňa Peková

Záznam nejnovějšího rozhovoru s doktorkou Soňou Pekovou s Lucií Výbornou na Radiožurnálu.

Soňa Peková je česká molekulární genetička. V roce 1998 vystudovala všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Poté pracovala v Ústavu molekulární genetiky AVČR a Ústavu hematologie a krevní transfuze. V letech 2005–2009 působila v laboratoři klinické biochemie, hematologie a imunologie Nemocnice Na Homolce. V roce 2006 získala na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy doktorát v oboru molekulární biologie, genetiky a virologie. V letech 2009–2014 byla vedoucí laboratoře molekulární diagnostiky Chambon / Synlab Genetics. V letech 2014–2019 vedla laboratoř veterinární molekulární diagnostiky Vemodia a laboratoře molekulární diagnostiky KitGen. V roce 2017 se stala soudní znalkyní v oborech molekulární biologie, molekulární genetika a molekulární mikrobiologie pro humánní i veterinární otázky. V březnu 2020 jako vedoucí Tilia Laboratories odhalila dva případy nákazy virem SARS-CoV-2 a  vyvinula nový typ testu na detekci tohoto viru.

Doktorka Soňa Peková ze soukromé laboratoře Tilia, které stát v počátcích koronavirové epidemie v Česku zakázal testovat, je přesvědčena, že koronavirus SARS-Cov-2 je v laboratoři uměle vytvořený virus. Podle Pekové je tento virus tak netypický a speciální, že nemohl vzniknout v přírodě. „Virus se chová divně, nevyvíjí dobrou imunitu, jsou známy případy reinfekce. Má spoustu charakteristik, které jsme dosud v přírodě neviděli,“ říká Peková.

„Virus funguje tak, že si vybere svého hostitele, třeba myš nebo netopýra, a s tím se miliony let vyvíjí, přizpůsobuje se mu, a to dokonce pouze konkrétnímu buněčnému typu, třeba výstelky dýchacích cest. Pokud se virus přesune ze zvířete tak vzdáleného člověku, jako je netopýr, tak tam musí dojít k nějaké dramatické události,“ myslí si Peková.

To, že se na člověka přenesl netopýří koronavirus, podle ní není náhoda. „Před dobou SARS a MERS jsme o podobné proměně viru neslyšeli. Navíc, koronaviry nezpůsobují většinou tak závažné potíže, jde spíše o nějakou rýmu a podobně. Proto bylo překvapením, že se objevil tak zhoubný koronavirus s takovými divokými vlastnostmi, a navíc z netopýrů. Je kolem něj hodně mlhy, nakonec se ale ukáže, kde je pravda,“ věří Peková.

Zdroje:

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář