Rok 2020

Rok 2020

Rok 2020 jsem si představovala úplně jinak. Spíše tak, jak to vidíme ve sci-fi filmech. Jak je možné, že v roce 2020 jsme stále závislí a doslova zaplaveni výrobky z ropy? Proč stále máme auta – plechovky poháněné benzínem, továrny znečišťující prostředí, jaderné zbraně a napětí na Blízkém východě? Stále se rozdělujeme na státy a národnosti a používáme peníze!? Přijde mi to k roku 2020 jaksi nepatřičné.

Proto, aby došlo ke změně, musí začít každý u sebe, to víme. A jakmile se naplní kritické množství stejně smýšlející ch lidí, dojde k velké změně, celosvětové. Začneme si vážit a pečovat o planetu, která nás nesobecky a mateřsky hostí, dává nám vše, co k životu potřebujeme, a umožňuje nám se pozemsky vyvíjet.  Uvědomíme si, že jsme občany planety, a ne jednoho státu, a začneme spolupracovat nejen mezi sebou, ale i s obyvateli Vesmíru a staneme se hodnotnou součástí Vesmírné rodiny.

Když jsme před Vánoci v rámci domácího úklidu vynášeli tři koše s plastovým odpadem, řekla jsem si: „Tak dost!“ A začala jsem brouzdat na internetu po stránkách o zero waste. Už dlouho jsem chtěla ušít pytlíky na ovoce a zeleninu a pečivo a na svačinky do školy a vymýtit tak PE sáčky z naší domácnosti. Teď konečně došlo i na realizaci tohoto záměru.

Rok 2020 1

Dlouho také používám jednoduché čistící prostředky ve stylu ocet, soda, citrón, teď jsem přidala ještě šumivé bomby do záchodu a domácí prostředek na nádobí. Mám spoustu dalších plánů, jak snížit množství odpadů naší domácnosti a používat co nejméně přírodě i nám škodlivých věcí. Jsou to zdánlivě malé kroky, ale……. Podobné „způsoby“ zavádíme i u nás ve škole a děti jsou nadšené, přijde jim to jako samozřejmost, že je třeba něco pro přírodu udělat.

Není to vždycky jednoduché, někdy jde opravdu o velké změny – hlavně, když je třeba změnit i staré zautomatizované zvyky a hledat cesty, jak to udělat jinak a lépe a být v souladu s energií roku 2020, tak, jak ji vnímám. A to je ono, aspoň tak vím, že se opravdu něco hýbe, a když se to hýbe, tak se to taky šíří dál. Je to krásné být součástí velké změny a pozorovat ten přerod.  A tak nám všem přeji, ať si to užíváme a lehce plujeme spolu s proudem změn. Protože rok 2020 je rokem přelomovým.

Autor: Ing. Markéta Fischerová

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Ing. Markéta Fischerová 5 Článků
20 let jsem se učila ve školách a posledních několik let učím, spíše individuálně a nejen ve škole. Ve škole jsem hledala odpovědi na své otázky, ale nedostala jsem je. A tak jsem se vydala na cestu hledání. Nikdy jsem nechtěla učit, byla jsem zásadně proti, bránila jsem se, jak to šlo. Jsem důkazem toho, že čemu se nejvíce bráníme, tím se nakonec staneme. mfischerova@upcmail.cz

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář