Vědomí Mikuláše

Vědomí Mikuláše

Na Mikulášskou nadílku mám pěkné vzpomínky. Byla jsem celkem bázlivé dítě, a tak si rodiče dobře uvědomovali, že vyrukovat na mě s čertem by nemuselo dobře dopadnout. Zřejmě bych se bála i samotného Mikuláše, a tak jsem i setkání s ním byla ušetřena.

Vždy jsem se těšila, protože to znamenalo dát si večer na okno pečlivě vybraný talíř a pak stačilo vydržet to až do rána. A brzy ráno jsem na okně našla nadílku, bylo to pro mě krásné a tajemné a nejlepší bylo, že u nás Mikuláš chodil vždy o víkendu a já se tak mohla se svou nadílkou přemístit do postele a potichoučku ji prozkoumávat, protože zbytek rodiny ještě tvrdě spal.

To jsou mé vzpomínky z dětství na Mikuláše. Probíhalo to pořád stejně, dokud jsem neodešla z domu a nevdala se. Došlo tedy i k dojemné situaci, kdy se máma, která chtěla tradici dodržet, ale byla už večer unavená, tiše plížila s nadílkou mým pokojem, sotva jsem ulehla do postele a zhasla světlo.

Vědomí Mikuláše 1

Proč vlastně chodí Mikuláš s čertem a andělem? Aby čert strašil děti, chtěl je strčit do pytle a odnést, řinčel řetězy a všechny začernil? Aby anděl rozdával dárky a Mikuláš tomu všemu přihlížel? Aby rodiče mohli strašit děti, když budeš zlobit, odnese tě čert? A když budeš hodný, dostaneš balíček sladkostí? Aby se to celé mohlo zvrhnout v trapné divadýlko, kdy čert honí děti, ty řvou a piští, některé se opravdu bojí a některé se tím náramně baví. K tomu se anděl andělsky usmívá a za básničku nebo písničku přednesenou před Mikulášem obdaruje děti čokoládovými figurkami? Co tím předáváme našim dětem? Je poselstvím Mikuláše tahle trapná fraška? Kdy a proč se z duchovního odkazu legendy o svatém Mikuláši stalo zběsilé řádění čertů?

Mikuláš je historická i legendární postava. Doporučuji seznámit se s historickými fakty a legendami o svatém Mikuláši a udělat si vlastní úsudek o jeho poselství. A to potom předávat dál.

Vědomí Mikuláše 2

Mikuláš s čertem a andělem k nám promlouvá jazykem symbolů, archetypů. Mikuláš má Vědomí. Má vyšší, duchovní nadhled. Je neúplatný a spravedlivý. Láskyplně, bez posuzování, srovnávání a odsuzování připomíná, co se podařilo a co můžeme ještě vylepšit. Svou moudrostí, láskyplností a nadhledem vzbuzuje respekt a úctu. Symbolizuje to, co nás přesahuje.

Čert a anděl doplňují Mikuláše svou přítomností. Reprezentují polarity dobra a zla, které se snoubí a vyvažují právě v Mikulášovi. Čert s andělem nejsou schopni nadhledu a nemají žádnou pravomoc někoho posuzovat. Setkání s těmito třemi postavami nám má připomenout, o co tady všichni usilujeme – o vyvážení čerta a anděla v nás a dosažení Vědomí Mikuláše.

P.S. Článek jsem napsala 9. 12. Předtím jsem netušila, o čem by vlastně měl být, a najednou to přišlo samo. 10. 12. ráno došlo ke střelbě v ostravské fakultní nemocnici s několika mrtvými a zraněnými. Hodně lidí říkalo: „To už je jako v Americe.“ Je to pro mě dalším důkazem toho, že je nutné velmi zvažovat, kam směřujeme svou energii, co podporujeme, a dát to veřejně najevo.

Autor: Ing. Markéta Fischerová

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Ing. Markéta Fischerová 5 Článků
20 let jsem se učila ve školách a posledních několik let učím, spíše individuálně a nejen ve škole. Ve škole jsem hledala odpovědi na své otázky, ale nedostala jsem je. A tak jsem se vydala na cestu hledání. Nikdy jsem nechtěla učit, byla jsem zásadně proti, bránila jsem se, jak to šlo. Jsem důkazem toho, že čemu se nejvíce bráníme, tím se nakonec staneme. mfischerova@upcmail.cz

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář