Čtení na internetu je drogou pro mozek, ale nerozvíjí osobnost

Čtení na internetu je drogou pro mozek, ale nerozvíjí osobnost

Ačkoli to na první pohled nemusí být zřejmé, čtení textů na internetu se výrazně liší od klasického čtení knih. Pro mozek je to však droga.

Takto sugestivně položená otázka spěje k jasné odpovědi: ano. Alespoň to tvrdí Philip Yancey z Washington Post. Dříve jsme totiž všichni četli knihy. Ať už kvůli zábavě, nebo poznání, klasické knihy skýtaly hlavní zdroj inspirace a imaginace téměř pro každého člověka. Čtení knih bylo potravou duše, rozvíjelo nás více než cokoli jiného. Jenže technologický věk těmto zlatým časům učinil přítrž.

Kniha versus internet
Když čteme knihu, věnujeme jí svou plnou pozornost. Odstavec za odstavcem, stránku za stránkou hltáme další informace a často čtivou beletrii porazíme za jeden či dva večery. Koncentrace na daný okamžik a čtený děj je něčím, co považujeme za samozřejmé a vlastně si toho ani moc nevážíme.

A teď je tu internet, který naše vzorce čtení výrazně proměnil. Možná i vy teď už pomalu ztrácíte pozornost a scrollujete níže, abyste viděli, jak tento text pokračuje; jak je dlouhý, co je na konci, prostě jestli má cenu ve čtení pokračovat dál. Během toho na vás útočí reklamy, puštěné video na YouTube v jiném panelu, písnička ze Spotify, nová zpráva na Messengeru a další články, které se hlásí o rozkliknutí. Ztratili jsme schopnost koncentrace a nejsme ochotní obětovat textu téměř nic ze svého drahocenného času.

Čtení na internetu je drogou pro mozek, ale nerozvíjí osobnost 1

Stimulace center slasti
V případě komplikovanějších a delších statí jsme ztraceni úplně. Zvykli jsme si dostávat informace rychle a povrchně, dokonce jsme se na takovém příjmu stali do určité míry závislí. Když se totiž dozvíme něco rychle a jednoduše, vyplavuje se nám v mozku dopamin. Ten napomáhá stimulaci center slasti, a tak se při získání nových poznatků cítíme prostě skvěle. Soustředěné a pomalé čtení nám tento požitek nenabízí, tak proč bychom jím ztráceli čas?

Mladá generace hloupne. Co je důvodem?
Průzkumy z posledních let ukázaly, že Američané skutečně čtou mnohem méně. Řeči o tom, jak mladá generace hloupne a vůbec nečte, jsou do značné míry pravdivé. Máme více povrchních poznatků o všem možném, ovšem hlouběji rozumíme skutečně máločemu.

Je to vlastně podobné jako se situací kolem sexu a porna. Dříve to bylo nemyslitelné, ale dnes jsou díky internetu tuny všelijakého porna vzdáleny jen pár kliknutí. Není divu, že sexualita mezi mladými či v dlouhodobých párech podle některých studií upadá, sexuální hrátky v reálném světě s partnerem totiž stojí určitou námahu, psychickou i fyzickou investici. A do toho se nám leckdy nechce, stejně jako do soustředěného čtení složitějších knih; namísto toho sáhneme po rychlém uspokojení, zosobněném krátkými vtipnými článečky či desetiminutovou scénou se Sashou Grey.

Čtení na internetu je drogou pro mozek, ale nerozvíjí osobnost 2

Nuda rodí nápady
Tu a tam se říká, že základem tvořivosti je nuda. Z ní se rodí zajímavé nápady. Když je mysl v klidu, nespěchá, tak si může dopřát výlet do neprozkoumaných míst a přijít s něčím neotřelým. Jenže takový klid nám sociální sítě a moderní internet neumožňují; namísto toho nás zavalují informacemi, podněty a prvoplánovou zábavou. Jenže co s tím? Jednoduchá řešení nejsou, ale zkuste si pravidelně vyhradit nějaký čas na nerušené čtení. Pravidelnost buduje zvyky a posiluje vůli. Nelámejte to přes koleno, ale vyhradit si párkrát v týdnu hodinku poklidného čtení v posteli by rozhodně nikomu z nás neuškodilo…

Autor: Rimsy
Zdroj: www.prochlapy.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář