Povoleno kácení v Boubínském pralese, Lesy ČR dostaly výjimku

Povoleno kácení v Boubínském pralese, Lesy ČR dostaly výjimku

Lesy ČR dostaly ve středu od správy CHKO Šumava výjimku pro kácení stromů napadených kůrovcem na většině území Boubínského pralesa (cca 700 hektarů), který je třetí nejstarší přírodní rezervací na našem území. Nejcennější oplocené jádro o rozloze 47 hektarů však musí zůstat nedotčené. Výjimka má platit do roku 2024. Proti rozhodnutí se hodlá odvolat Hnutí Duha, v tom případě o kauze bude dále rozhodovat Ministerstvo životního prostředí.

Hnutí Duha s udělením výjimky nesouhlasí. Podle něj má zůstat maximální plocha rezervace samovolnému vývoji. „Žádost Lesů ČR kácet na většině území rezervace s možností vytvářet velké holiny považujeme za skandální. Část rezervace Boubínský prales jsou horské smrčiny, smrčiny přirozeného charakteru, které kácení může destabilizovat do té míry, že lesy pak rozvrátí vítr, jako se to stalo po orkánu Kyrill na Knížecím Stolci, v Boleticích nebo na centrálním hřebeni Šumavy. Tím, že se porosty otevřou, je vítr zničí. To teď bohužel hrozí také v národní přírodní rezervaci Boubínský prales,“ řekl mluvčí Hnutí Duha, Jaromír Bláha. Omezené zásahy proti kůrovci, například loupání kůry ze stojících stromů či kácení malých skupin stromů, Hnutí Duha připouští v 300 metrů širokém pásu podél hranice rezervace.

Povoleno kácení v Boubínském pralese, Lesy ČR dostaly výjimku 1

Lesy ČR již dříve postoj Hnutí Duha označily za „tendenční vyjádření malé skupiny, která odmítá jakoukoliv pomoc lesu v zastavení šíření kůrovce“. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové postupují s péčí řádného hospodáře a jejich cílem není vytvářet holiny.

Další informace naleznete v odkazech:

Národní park Šumava podle hnutí Duha povolil kácení v rezervaci Boubínský prales

Kácení v Boubínském pralese. Lesy ČR dostaly výjimku pro boj s kůrovcem

Padl zákaz těžby v Boubínském pralese, lesníci mohou kácet kůrovcové stromy

Boubínský prales

Zpracovala: Redakce

Zdroje: https://budejovice.rozhlas.cz, www.irozhlas.cz, www.barrandov.tv, www.idnes.cz, https://milujemedrevo.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář