Komunikující rostliny

Komunikující rostliny

Co se stane, když rostlinu začne napadat býložravý brouk? Samozřejmě nic, rostlina se nemůže bránit, jen útrpně snáší svůj osud. Ale vědci zjistili, že zcela pasivní není – rostliny si vyvinuly jakýsi způsob křiku, kterým varují ostatní.

Každé nebezpečí spouští v rostlině sérii signálů, které probouzí její obranné reakce. Mezi ty patří vylučování páchnoucí organické sloučeniny. Vědci se na tyto sloučeniny podívali podrobněji a došli k závěru, že jejich účel je jediný – varovat ostatní rostliny v okolí, že nebezpečí je velké a akutní.

Pustili se do výzkumu rostliny zlatobýl kanadský. Původem je ze Severní Ameriky, ale postupem času se rozšířila také do Evropy, Austrálie a Asie. Dnes je běžná v parcích jako okrasná rostlina a roste také často poblíž lidských obydlí. Vědci si tuto rostlinu vybrali pro její univerzální rozšíření a předpokládali, že tento druh je často terčem útoků nejrůznějších druhů hmyzu. Prokázali, že složení varovných látek je u rostlin, které mají často problémy s útoky, stejné. Jde o jakýsi chemický univerzální jazyk srozumitelný všem rostlinám, který říká – pozor, hrozí nebezpečí!

Komunikující rostliny 1

Co vědci zatím nevědí, je způsob, jakým ostatní rostliny přijímají tyto chemické zprávy. Zřejmě chemické látky nějak interagují s jejich buněčnými membránami. Jak to přesně funguje, ale zatím nikdo netuší.

Některé rostliny ale používají chemické látky přímo k odpuzení hmyzu. Například tabák vylučuje chemikálie, které odpuzují můry. Ty by jinak na jeho listy kladly vajíčka, ze kterých by se vylíhly housenky. A ty, jak známo, jsou to poslední, co by na svých listech chtěly rostliny mít. Tabák proto vylučování chemických látek odrazuje můry, aby na něj vajíčka nakladly.

Chemikálie také používají rostlinám samotným vyrovnat se s napadením a mění jejich metabolismus. Je to něco jako imunitní systém u člověka. Rostliny nemají příliš mnoho šanci, jak se bránit, chemické sloučeniny jsou prakticky jedinou možností nejen obrany, ale i komunikace.

Zdroj: www.extrastory.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář