Zázrak z Bible

Zázrak z bible

V jednom z nejznámějších příběhů Bible, konkrétně Starého zákona, se vypráví o tom, jak nechal Mojžíš rozestoupit Rudé moře, aby mohl židovský lid vyvést z otroctví ze starověkého Egypta. Jak poukazují vědci, tento „zázrak“ se skutečně mohl odehrát tak, jak ho Bible popisuje.

Jakkoliv se může zdát, že je příběh o rozestoupení Rudého moře fiktivní, vědci tvrdí, že se ve skutečnosti mohl stát. Spíše než o zázraku mluví ale vědci o správném načasování. „Mojžíš vztáhl ruku nad moře a Hospodin hnal moře silným východním větrem, který vál po celou noc, až proměnil moře v souš. Vody byly rozpolceny. Izraelci šli prostředkem moře po suchu. Vody jim byly hradbou zprava i zleva,“ píše se v knize Exodus. Naum Volzinger, vědecký pracovník petrohradského institutu oceánografie a jeho kolega z Habburku Alexej Androsov, se rozhodli provést výpočty a prokázat, že tento „zázrak“ byl možný. Došli k závěru, že pokud by se to stalo za větrné noci, kdy by se rychlost větru pohybovala rychlostí asi 101 kilometrů za hodinu, pak by skutečně mohlo dojít k odhalení mořského dna. Volzinger také připomíná, že se příběh odehrál před 3500 lety a že tehdy bylo Rudé moře mnohem mělčí, než je tomu dnes. Díky tomu bylo odhalení dna moře mnohem snazší. V případě, že vítr celou noc foukal rychlostí 101 kilometrů za hodinu, mohl by Mojžíš převést svůj lid přes moře a měl by dostatek času, shodují se oba vědci. „Židům – bylo jich tam tehdy asi 600 tisíc – by trvalo asi čtyři hodiny překročit sedm kilometrů dlouhou cestu z jednoho břehu na druhý. Potom, za půl hodiny, by se voda mohla vrátit zpět,“ tvrdí ruský matematik. Dodal, že i přesto zřejmě došlo k nějakému „zázračného zásahu“. „Jsem přesvědčen, že Bůh Zemi vládne pomocí fyzikálních zákonů,“ dodal Volzinger. K velmi podobnému závěru dospěli také vědci z University of Colarado. Ti nasimulovali situaci v konkrétní oblasti na pobřeží blíž Středozemního moře u jezera Tanis, kde by vítr o rychlosti 101 km/hod. vanoucí po 12 hodin vytlačil vody až do hloubky necelých dvou metrů a odhalil tak ploché dno laguny na čtyři hodiny. Vznikl by tak tři až čtyři kilometry dlouhý průchod, široký necelých pět kilometrů. V okamžiku, kdy by se vítr utišil, přílivová vlna by smetla kohokoli, kdo by se na obnaženém dně nacházel, vysvětlují američtí vědci.

Zdroj: www.moneymag.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář