Bršlice kozí noha

Bršlice kozí noha

Cesta ke zdraví začíná tehdy, kdy se aktivně začneme podílet na svém uzdravení. Obzvláště cesta bylin je pokladnicí přírodní lékárny, která nás učí jednoduchým přírodním zákonům. Zde také nacházíme odůvodnění toho, proč někomu bylinky zabírají a jinému ne. Aby nám mohla bylinka pomoci uzdravit se, musíme ji tuto informace při sběru předat.

Jak to při sběru bylinek probíhá u nás …

Bylinky pěstujeme na zahradě a samozřejmě pro další chodíme do přírody. K vybrané bylince přistoupím, pokleknu a naladím se na její „úroveň“ – splynu s ní. Začnu „mluvit jejím jazykem“, sdělím, k čemu ji potřebuji, co od ní očekávám a teprve pak si ji utrhnu. Bylina poté přesně ví, co je jejím úkolem, k čemu je utržena, co se od ní „očekává“. Ke sběru používám pouze ruce, pokud jsou třeba nůžky – používám keramické. Nikdy k bylinám nepřicházím s kovovými nůžkami nebo nožem – jednak kov zahání „ducha rostliny“ a jednak ničí v rostlině léčivou složku.

Pokud z lesa beru, musím dávat – to je jeden z několika přírodních zákonů „zákon příjmu a dávání“. Každá naše výprava do lesa / přírody je spojena s čištěním – odnášíme odpadky, čištěním studánek, s dětmi děláme rituály ochrany nebo dechu přírody, stavíme příbytky pro lesní skřítky i broučky.

A nyní přistupme k Bršlici, které se také lidově říká „kozí noha“, což je odvozeno od tročetných listů, jenž tvarem připomínají stopu kozího kopýtka. Podobu kopýtka je možno také spatřit, když utrhneme stonek s jemnou podzemní částí, na konci stonku se objeví jakési „kopýtko“ zbarveno do červena. Bršlice roste snad na každé zahrádce, růst je rychlý a četný, a tak není divu, že těm, které o ní nic neví, připadá její výskyt jako nežádoucí a nechtěný „plevel“. Její výskyt není náhodný – pokud ji máte také na zahrádce, doporučuji číst dál … zřejmě její prospěšné látky někdo z obývajících potřebuje. Pokud se podíváme na rostlinku jako na divokou zeleninu a léčivou bylinku, seznámíme se s jejími pozitivními vlastnostmi a pochopíme její přínos pro naše tělo i mysl.

Bršlice je jedna z prvních bylinek, která se na jaře objevuje. Již v první polovině března, pokud je příznivé počasí, můžeme bršlici sklízet. Její mladé listy jsou totiž bohatým zdrojem vitaminu C, vápníku, železa i hořčíku – a to jsou látky, které našemu tělu po dlouhé zimě chybí. Díky bršlici se „jarní únava“ promění v aktivitu, vitalitu a úsměv na tváři.

Listy Bršlice je možno přidávat do salátů, polévek, pomazánek, posekat na namazaný chléb nebo si z ní vyrobit pesto. První ochutnání velmi mile překvapí – chuť totiž připomíná celerovou nebo petrželovou nať, velmi jemnou a chutnou. A tak není divu, že se Bršlice stále častěji objevuje na talíře, a ne v bio kontejnerech.

Léčivé účinky Bršlice jsou patrné odnepaměti, časem prověřeny a láskou předávány. Signaturou Bršlice je téměř nezničitelný kořenový systém, díky čemuž se oddenky rychle a intenzivně rozrůstají. Síla kořenového systému poukazuje na regenerační schopnost.

Vnitřní užití a účinky

V lidové medicíně se Bršlice užívala při léčbě dny a revmatismu – nálev z Bršlice působí močopudně, vylučuje soli kyseliny močové. Léčba dny je dokladována je středověkými spisy, kdy dle signatury se právě podoba rostliny s „kozí nohou“ ztotožňovala s dnou.

Bršlici také ocení ženy po menopauze, jelikož pomáhá zvyšovat produkci testosteronu a hladinu estrogenu. A tak není divu, že se Bršlice považuje i za přírodní afrodisiakum zvyšující libido.

Bršlice patří k bylinám, které se vyskytují již v brzkém předjaří – a to nám signalizuje, že je bylinou detoxikační, která nám navrací vitalitu, sílu a obranyschopnost.

Bylinka je bohatá na mnoho vitamínů a minerálů, které pomáhají velmi aktivně stimulovat funkci ledvin. Pomáhá odvodňovat a odstraňovat z těla toxické látky a zároveň působí proti vzniku ledvinových a močových kamenů. Udržuje tak ve zdraví ledviny i močový měchýř.

Zevní užití a účinky

Zevně můžeme listy Bršlice používat jako obklady – např. při bodnutí hmyzem, zánětech, křečových žilách, popáleninách – rozmělníme listy a přiložíme formou obkladu na pokožku.

Od nepaměti se Bršlice užívala k léčbě hemeroidů – mladé listy podrtíme v hmoždíři na kašičku, případně přidáme trochu konopného oleje a hmotou potíráme postižená místa.

Z Bršlice je možno připravit i účinnou mastičku k léčbě hemeroidů, otoků, štípanců a jiných kožních neduhů. Základem masti je bambucké máslo, mangové máslo a mandlový olej – rozehřejme při nízké teplotě a přidáme v hmoždíři podrcené listy Bršlice. Necháme do druhého dne, opět rozehřejeme a odstavíme. Proces macerace probíhá tři dny – po třetím tavení již slijeme přes plátno do připravené dózy.

Podrcené listy, které jsou plné šťávy, přikládáme i na bolestivá místa při dně – čímž výrazně eliminujeme bolest, posiluje pojivové tkáně. Má úžasný protizánětlivý účinek.

Bršlice v kuchyni

V kuchyni nalezne bršlice velmi bohaté využití.

Mladé listy se používají do salátu, posekané na chléb, studené i teplé pokrmy. Listy používáme do polévky, zeleninových vývarů, pyré, zeleninových omáček.

Velmi chutné jsou v pomazánkách, a to samostatně i ve spojení s jinými jarními divokými bylinkami.

Oblíbené je bršlicové pesto – připravuje se z Bršlice, olivového oleje, piniových oříšků a česneku.

Základem je bršlicový čaj, který chutná lehce pikantně, stimuluje metabolismus a brání vzniku zánětů.

Bršlice se může i sušit – a tak si můžeme připravit vitaminovou zásobu na zimu.

V létě si z Bršlice můžeme připravit osvěžující limonádu doplněnou citronem.

Bylinková poradna – léčení pomocí bylinek, jejich sběr a užití, bylinkové procházky, receptury na bylinné masti i oleje: sarka.jalcova@email.cz nebo tel. 776 588 733, www.tvorivy-svet.cz

Autor: Ing. Šárka Jalčová

UPOZORNĚNÍ: To, co je popsáno o bylině vychází z mého osobního vlastnictví užití bylinky. Léčivé účinky a užití bylinky je pro ostatní pouze informativní. Zdroj nezodpovídá za škody, které by mohly nastat, v případě užití bylinky. Práce s bylinami vyžaduje zkušenosti, rozpoznat některé byliny není snadné, ale naopak snadno zaměnitelné s podobnou, byť ale jedovou bylinkou.

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Ing. Šárka Jalčová 4 Články
Jsem tím, kým chci být… A stejně tak, jak je rozmanitý Život, je rozmanitá i moje bytost. Věřím tomu, že každá mince má tři strany, a právě ta třetí strana je mi přirozená. Třetí strana mince je hranou, která se kutálí po povrchu, je vše obsahující – zahrnuje rub i líc. Jsem Tvůrcem svého Života, vím, kdo jsem i kam jdu. Mým největším učitelem se stal můj syn, který ve mně probudil dávno zapomenuté. Věřím, že Poznání, které se mi v Životě dostalo, je právě díky němu. Do mého Života začal proudit Život – Příroda mi otevřela tajná dvířka, kterými jsem s pokorou a vděčností prošla. Zaměstnání je mým smyslem Života – milovaný e-shop s přírodními produkty je mojí srdeční záležitostí, bylinky míchám pro léčení těla i mysli, obrazy Mandal kreslím dle životní cesty klientů, krystaly a polodrahokamy jsou mými pomocníky k otevírání lidských srdcí a rozpomenutí Duše, k navrácení fyzického i emočního zdraví naslouchám a informace předávám, aromaterapií očišťuji prostor, tělo i mysl. Pro někoho mohu být matkou, ženou, dcerou, sestrou, milenkou, …pro jiného průvodkyní Životem, bylinářkou, ladičem těla i Duše, kreslířkou i podnikatelkou… Nechť pro každého jsem tím, kým být mám. www.tvorivy-svet.cz

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář