Brokolicová káva?

Brokolicová káva

Na jídelníčky restaurací i domácností se dostalo už ledacos. Teď tu máme ale něco, co vás zaručeně dostane – kávu z brokolice. Je to ještě káva, nebo to už není káva? To je otázka. O žádný podvod ani vtip se nejedná. Koncept tohoto nápoje byl podle deníku The Guardian vyvinut Organizací vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealth v Austrálii. Vzhledem ke stoupajícímu trendu v oblasti zdravé výživy totiž australští pěstitelé stále hledají způsoby, jak nasytit aktuální poptávku.

Stojí za tím ale i chytrý marketing, řadu lidí totiž od konzumace zeleniny odrazuje podle nich nepříliš vábný vzhled. Zemědělci tak spolu s organizací Hort Innovation proti tomu hodlají bojovat na více frontách, jednou z nich je i „zelená káva“.

Brokolicový prášek má ale i jeden zásadní efekt. Doporučený denní příjem zeleniny zkonzumuje totiž jen málokdo z nás. Na webu Science Alert se už dokonce objevily smíšené recenze na tento nápoj, na kterém si již můžete pochutnat v několika kavárnách v australském Melbourne.

Nejen kofein, ale i důležité živiny

A jak si tuto kávu udělat? Brokolice se usuší, následně se rozemele na jemný prášek a přidá se k čerstvě namleté kávě. Tato zelenina rozhodně nenahrazuje cukr, ale i když nejste zrovna její milovníci, dokážete tak do sebe dostat potřebné živiny. I na zmíněném webu Science Alert se ale lidé shodují, že podobné „pokusy“ mají rozhodně smysl.

Brokolice je totiž účinná mimo jiné proti srdečním onemocněním i proti rakovině. Tak proč to nezkusit, že máte v šálku s lahodnou kávou rozemletou brokolici, totiž ani nepoznáte. Výhoda je, že díky dvou lžičkám brokolicového prášku do sebe dostanete mangan, vlákninu, ale i vitaminy B6 a E.

Není třeba se tak vzdávat svých oblíbených nápojů, prostě do nich prášek z brokolice přidejte. Samozřejmě tím ale nemyslíme, že si ji máte zamíchat třeba do slazených limonád, to by asi moc velká výhra pro váš žaludek nebyla. Pokud se vám myšlenka brokolicového prášku v šálku vaší oblíbené kávy příčí, jsou tu jiné možnosti. Prášek dejte třeba do smoothie nápoje či jej promíchejte s ovesnými vločkami.

Už ji mají ve vaší kavárně?

Takže až příště přijdete do kavárny, co si zkusit objednat třeba takto: „Jedno brokolicové cappuccino, prosím!“ Dostanete tak do sebe svoji dávku kofeinu, a ještě uděláte něco pro své zdraví. Ano, rozumíte tomu dobře, bereme to trochu s nadhledem, faktem ale je, že tento prášek vám nemůže v žádném případě uškodit, ale mohl by vám pomoct, tak proč to nevyzkoušet. Přidat jej navíc můžete i do polévek či do pečiva.

Zdá se vám to všechno už moc přehnané? No, těžko říct, na čem si budeme pochutnávat za takových dvacet let a kdo nám jídlo bude připravovat. Pokud se ale chcete opájet současným ještě stále „starým dobrým světem“, kupte si syrovou brokolici a pořádně se do ní zakousněte.

Zdroj: www.mojezdravi.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář