Veselá mysl, půl zdraví

Veselá mysl je půl zdraví

Je přinejmenším zvláštní, jakému výsměchu jsou v Česku dobře organizovanou lékařskou a farmaceutickou lobby vystaveni lékaři, kteří prosazují alternativní medicínu či nové léčebné metody. Ačkoliv dosahují nezpochybnitelných výsledků a snaží se pacienty přimět k tomu, aby spoléhali více na sebe než na kvanta léků, jsou jim udělovány různé bludné balvany a na pranýř je staví i jejich kolegové, prosazující dogmata, která jsou již často zastaralá.

Nařčení, že je šarlatánem čelí i doktor Jan Šula, a to přesto, že svoje lékařské vzdělání získal v několika zemích, kromě Čech studoval také ve Švýcarsku, Německu, Itálii a později v Kanadě a USA. Zde se zaměřil na problematiku autoimunitních chorob. V roce 1993 se vrátil do Evropy a v Anglii a ve Švýcarsku se podílel se na vývoji přírodních preparátů k léčbě nemocí pohybového aparátu. Je členem několika mezinárodních lékařských institucí. Kromě toho působí jako konzultant ve dvanácti zemích.

Veselá mysl, půl zdraví

Právě skutečnost, že stal světoběžníkem, mu pomohla nasávat odborné informace i praxi od odborníků z mnoha zemí. Společně s dalšími spřízněnými kolegy prosazuje princip, že na každou nemoc již existuje lék a že se za většinou z nich skrývá triviální příčina. Je přesvědčen, že mnoho zdravotních potíží se dá vyléčit především radikální změnou stravování a životního stylu. „Nejde se uzdravit v podmínkách, v nichž nemoc vznikla,“ říká a v této souvislosti upozorňuje na zhoubný vliv stresu, jímž trpí stále více lidí. Podle něj se často zapomíná na pravidlo, že veselá mysl znamená půl zdraví, což je nejlepší prevence. Je také velkým odpůrcem očkování proti chřipce, připouští ji pouze pro rizikové pacienty, jimž je naočkovaná individuálně připravená vakcína na míru. Imunitu je podle něj nejlepší podpořit přírodními prostředky a bylinami, například česnekem, zázvorem nebo echinaceou. Jeho názory se ale mnoha lékařům, a především farmaceutům nelíbí. Když v televizi Nova uvedl, že očkování může způsobit autismus, ministerstvo zdravotnictví se od tohoto názoru okamžitě distancovalo.

Cukry a lepek na indexu

A důležité je také to, co jíme, a tvrdí, že kvalitní jídlo je schopné vyléčit i vážné nemoci. Přiklání se k těm, co doporučují ve stravě výrazně omezit cukry a lepek, protože se stále častěji ukazuje, že kardiovaskulární problémy nezpůsobují tuky a cholesterol, jak se dosud tradovalo, ale právě sacharidy.  Dokazují to již mnohé rozsáhlé studie. Nutné je také opatrně konzumovat ovoce, především kvůli vysokému obsahu fruktózy, která je značnou zátěží pro játra.

Myslí si však, že další módní směry, jako jsou např. raw nebo paleo, spíše zavání sektou. „Jakmile něco musíte nebo nesmíte, tak je to špatně,“ řekl. Ideální strava je podle něj středomořská, tedy hodně zeleniny, ryb a přiměřená konzumace červeného vína. Samozřejmostí je pravidelný pohyb.

Je to tak

Je příjemným překvapením, že na jeho názory a rady reaguje příznivě řada lidí, kteří popisují své otřesné zážitky z ordinací českých lékařů. „Moje maminka trpěla cukrovkou, hypertenzí a vysokým cholesterolem. Na vše jí doktor předepisoval léky, když si je ráno všechny vzala, udělalo se jí tak zle, že musela hodinu ležet.  Nikdy se nezajímal o to, jak se stravuje, a dokonce v nemocnici ji krmili převážně chlebem a těstovinami, což jsou sacharidy s vysokým glykemickým indexem. Já jsem jí nasadila dietu s omezením pečiva a příloh a během půl roku zhubla deset kilo a hodnoty se jí vrátily k normálu,“ popisuje svoje zkušenosti paní Dana.

Autor: Adéla Hofmanová

Zdroj: www.krajskelisty.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář