Citlivost člověka je dar nebo prokletí?

Citlivost člověka

Vysoce citlivý člověk (highly sensitive person – HSP) je kdo? Zkuste se zamyslet, znáte někoho blízkého, kdo je opravdu hodně citlivý? Schválně, kdo vám přišel na mysl? Někdo, koho často dojmou filmy? Kdo na konci uroní slzu? Někdo, komu se z očí derou slzy, jen když slyší nejapnou, zdánlivě neškodnou, poznámku kolegy nebo někoho blízkého z rodiny? Zatímco tento druh emoční citlivosti je pro vysoce citlivé lidi typický, nejedná se v jejich případě pouze o to, že jde o příliš emočně založené lidi.

Jaký je vysoce citlivý člověk?

Existuje jeden velký ukazatel, podle něhož poznáte, že se jedná o vysoce citlivého člověka, a to je fyzická citlivost. Tito lidé mají velmi silnou hypersensitivu na externí podněty, vysoce emociální reaktivitu a hluboké kognitivní zpracování. Takže zjednodušeně řečeno, vysoce citlivého člověka poznáte podle toho, jak reaguje nejen na vnitřní, ale také na vnější podněty. Stejně tak tento člověk hluboce přemýšlí, než je obvyklé u ostatních lidí.

Stačí zdánlivě málo

Projev ne tak citlivého člověka může s psychikou vysoce citlivého člověka velmi zamávat a tento stav může u něj přetrvávat až několik hodin. Stejně tak nějaký obrovsky náročný úkol v práci může u vysoce citlivého člověka způsobit jakýsi minikolaps. Děje se tak však většinou když už jsou sami a začnou svou mysl zaměstnávat tím, co by kdyby. Na druhou stranu pozitivní podněty také silně vnímají a může je dojmout třeba to, když vidí, jak se letití manželé k sobě po tolika letech stále hezky mají.

Vysoce citlivý člověk bývá často považován za outsidera

Vysoce citliví lidé bývají velmi citliví na to, co vidí, slyší, cítí, na textury, fyzickou bolest, konzumují-li příliš kofeinu, cukru, když se jim nedostává dostatek spánku, nebo zkrátka když mají hlad. Co se stane, když tyto pocity překročí únosný práh u vysoce citlivého člověka? Je pro něj téměř nemožné soustředit se či cítit se dobře mezi ostatními. Právě z tohoto důvodu jsou pak často považováni za outsidery.

Vysoce citlivý člověk působí někdy jako podivín

Někdy se může stát, že vysoce citlivý člověk zkrátka jen nemůže vystát něčí parfém zcela cizího člověka stojícího před ním v řadě na pokladnu. Co udělá člověk s HSP? Zkrátka odejde do jiné fronty.  Někteří lidé s HSP mají potřebu neustále nosit sluneční brýle, a to dokonce, i když je zataženo.

Ne všechno je tak, jak se na první pohled zdá

No, schválně, kolikrát jste si při pohledu na takového člověka řekli, že by mohl ty sluneční brýle sundat, když je skoro tma? Tento člověk se zkrátka možná snaží jen uchránit své příliš citlivé sítnice a nejedná se o pózu, což jste si zcela jistě zpočátku mysleli.

Vysoce citlivý člověk a společenský život

Jaký je společenský vysoce citlivého člověka? Takový člověk ví, že mu večírky moc dobře nedělají, tak na večírky buď nechodí, nebo bývá spíše v ústraní s pár přáteli. Zdá se vám toto chování být antisociální? Jistě, máte pravdu, ale především se jedná o charakteristický problém vysoce citlivých lidí. Mají totiž velmi nízkou toleranci externích podnětů a mají pocit, že na ně všechno a všichni útočí ze všech stran.

Co je na HSP dobrého a co naopak špatného?

Bez výjimky, každý člověk má svou citlivou stránku. Patrně nikdo neznáme člověka, který by nikdy nebyl zničen z rozchodu nebo přísné kritiky. Vysoce citliví lidé velmi intenzivně zpracovávají jak psychické, tak fyzické zkušenosti, což zásadně ovlivňuje jejich život. Často jednají zcela v rozporu s očekáváním extrovertní společnosti.

Náchylnost k depresím a k úzkosti

Záležitosti jako výkon v práci, přátelství či láska se mohou velmi silně změnit, vnímá-li člověk podněty velmi intenzivně. Právě proto bývají vysoce citliví lidé ve zvýšeném riziku deprese a úzkosti.

HSP jako dar?

Co je na HSP dobrého? Vážně něco je? Ale to víte, že ano. Zatímco některým se může zdát být vysoce citlivým člověkem jako prokletí, ve skutečnosti se jedná spíše o dar.

Vysoce citliví lidé umí o ostatní pečovat

A jsou v tom opravdu dobří. Trápí-li se někdo z jejich blízkých, je pro ně velmi těžké nechat je se svým trápením samotné. Namísto přehlížení se snaží trápícímu se člověku pomoci, vyslechnout jej a poskytnout mu svůj pohled na věc.

Vysoce citliví lidé bývají velmi kreativní

Sami jsou jemní a často si všímají nepatrných detailů na věcech, které ostatní lidé jen přehlíží. Mnohdy čerpají inspiraci ze svých složitých životů a z toho často dokáží vytvořit krásu, radost či inspiraci pro ostatní.

Vysoce citliví lidé jsou neuvěřitelně svědomití

Pracují opravdu velmi tvrdě a vždy se snaží o ty nejlepší pracovní výkony. Vysoce citlivým lidem nejvíce vyhovuje, mají-li ve své práci určitou autonomii, prostor a dostatek času k přemýšlení.

Vysoce citliví lidé umí své pocity prožívat

Zažívají-li něco vzrušujícího, něco velmi radostného, umí tuto radost prožít mnohem intenzivněji, než ostatní lidé. Bohužel, to ale platí stejně tak i u negativních záležitostí.

Velmi silně soucítí se zvířaty

Vysoce citlivý člověk vnímá velmi silně zvířecí energii, emoce a velmi soucítí zvláště se zvířaty, se kterými je špatně zacházeno. Proto se není ani čemu divit, když je vysoce citlivý člověk zároveň také veganem.

Vysoce citliví lidé se umí pro věc nebývale nadchnout

A to více než kdokoli jiný. Ať už člověk píše článek, luští křížovku, nebo čte knihu, často chytne takovou vášeň pro věc, že se zdá, že jej od toho nic neodtrhne, dokud svou činnost nedokončí.

Nepředstírají zájem

Ztrácet čas s něčím, co je ve skutečnosti vlastně vůbec nezajímá? Často nedokáží předstírat zájem o témata, lidi a činnosti, které jim nesedí. Raději se snaží o rozvoj sebe sama, utužování přátelství, vztahů a činností, které je naplňují a dávají jim smysl.

Smysluplně konverzují

Jen tak nějaké tlachání? Jasně, i to vysoce citlivý člověk zvládne, ostatně najdete v něm také skutečnou vrbu a rádce. Spíše než tlachat je ale zaregistrujete vést smysluplnou konverzaci.

Jste vysoce citlivý člověk? Zkuste si malý test

Máte také pocit, že musíte být velmi citlivým člověkem? Zkuste si odpovědět na následujících 10 otázek.

  1. Vadí vám hlučné prostředí? Proto raději před hlukem utíkáte?
  2. Býváte podráždění, když máte hlad?
  3. Dělá něco s vašimi emocemi muzikál či návštěva galerie?
  4. Dostanete-li v práci několik zcela rozdílných úkolů, namísto toho, abyste byli více produktivní, jste spíše pomalejší, jelikož se cítíte zahlceni a vystresováni?
  5. Považujete sebe sami za nadmíru empatické?
  6. Trvá vám dlouho, než učiníte rozhodnutí?
  7. Nemáte rádi otevřené kanceláře? Pracujete rádi v soukromém a klidném prostředí?
  8. Nemáte rádi násilnické filmy?
  9. Poznáte, když má jiný člověk hodně starostí či práce?
  10. Potřebujete po dlouhém dni nabít baterky v klidu doma?

Je vaše odpověď „ano“?

Jestliže jste odpověděli ANO na většinu z položených otázek, vítejte do klubu vysoce citlivých lidí! Jak jste jistě pochopili, nejedná se o nic špatného, ba právě naopak.

To, že jste vysoce citliví, neznamená, že je s vámi něco v nepořádku. Zkrátka to znamená, že všechny vjemy zpracováváte hlouběji než ostatní. Můžete toho také využít ve svůj prospěch. První krok jste učinili. Už víte, proč nad věcmi tolik přemýšlíte, proč se často trápíte věcmi, které netrápí druhé a proč má na vás stres opačný efekt než na ostatní.

Autor: Jana Albrechtová

Zdroj: www.womanonly.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář