Jsou lidé schopni echolokace?

Echolokace je zkoumána vědeckými metodami.

Za „šestý smysl“ lze u člověka pokládat leccos, ale echolokaci ze světa netopýrů? Odedávna existovaly zkazky o tom, že slepí lidé dokáží nějak vycítit přítomnost překážek, které jim stojí v cestě. Překvapivě se ukázalo, že nejde o báje, ale takové schopnosti do určité míry opravdu existují – a to nejen u lidí slepých, ale i u vidících se zavázanýma očima (přestože tam to není tak výrazné, logický výklad říká, že tuto schopnost tolik nejsou zvyklí používat). První experimenty tohoto typu byly v roce 1944 provedeny na Cornellově univerzitě a výsledky od té doby několikrát potvrzeny.

V zásadě se nabízejí dva (normální) výklady tohoto jevu:

  • „obličejové vidění“, podle kterého jsou lidé schopni nějak „vidět“ nejen svýma očima, ale i okolní pokožkou; zaznamenávají změny proudění vzduchu, eventuálně i změny jeho teploty u pevných předmětů apod.
  • echolokace, tedy vnímání předmětů podle odrazu zvukových vln.

Mezi oběma hypotézami není v principu těžké rozhodnout. Tak například: kdyby vše fungovalo na principu echolokace, úspěšnost by se lišila podle toho, zda lidé chodí v botách po pevné podlaze nebo bosi po koberci (a mají říct, kde je zeď, ještě předtím, než do ní narazí). Jinou možností je použít špuntů do uší.

Naopak v případě „obličejového vidění“ by šlo zkusit dávat lidem přes tvář roušku. Ještě sofistikovanější je verze, že dotyčný by sám nikam nešel a pouze seděl v jiné místnosti se sluchátky a sledoval chůzi někoho jiného, kdo by byl vybaven připevněným mikrofonem. Tím bychom k němu pustili opravdu jen jeden smyslový kanál.

Ukázalo se, že rozhodující roli pro správnou orientaci má zvuk, a platí tedy platí druhá z výše uvedených možností, a to bez ohledu na subjektivní popisy, když dotyční např. dotyční říkali, že zeď „cítí na obličeji“ – nicméně rouška jejich úspěšnost nezhoršila, zatímco špunty do uší ano.

V experimentech se dále pokračovalo a bylo i upřesněno, na jakých frekvencích zvuku se lidé především orientují (lidé normálně chodili čili Dopplerův jev zde roli nehraje). W. Kellogg z Floridské státní univerzity pak dokonce nechal lidi, aby se pokoušeli odhadnout předměty umístěné na stole před nimi dle vzdálenosti, tvaru i materiálu (dřevo vs. kov apod.); dotyční různě na předměty pískali, zpívali, louskali prsty, pohybovali přitom hlavou apod. Experimentu se opět účastnili slepí i vidoucí. A opět i vidoucí zaznamenávali úspěchy vyšší než statistické.

Zdá se tedy, že echolokace, jakkoliv za normálních podmínek významem nesrovnatelná se zrakem, se na podvědomé úrovni může u člověka uplatňovat i v běžném životě. (Ono ostatně ani úspěšní slepci si nebyli často vědomi, čím to je, a přikládali svou schopnost výše zmíněnému obličejovému vidění.) Není to nic „paranormálního“. Lze samozřejmě různě experimentovat i sám na sobě, třeba se zavřenýma očima přibližovat dlaň postupně k nosu a syčet přitom a sledovat, zda se zvuk nějak změní apod.

Autor: Jay Ingram: Rychlost medu a jiná věda každodenního života, Oldag, Ostrava 2007

Zdroj: www.scienceworld.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář