Žít single, nebo raději v páru?

Žít single, nebo raději v páru? Podle některých vědců může být výhodnější to první.

Podle některých vědců může být výhodnější to první. Tzv. singles mají velkou šanci, že ze svého životního postoje budou značně profitovat. Z řady nedávných studií totiž plyne, že být sám má nezanedbatelné výhody.

V roce 2015 Natalia Sarkisian a Naomi Gerstel zjistili, že singles mají na sociálních sítích spoustu přátel, přičemž jejich ochota pomáhat jim (nebo od nich naopak pomoc přijímat) je mnohem větší než v případě ženatých/vdaných jedinců. Tyto výsledky nezměnilo ani zohlednění faktorů jako rasa, pohlaví či výše příjmu.

Jak Sarkisian a Gerstel uvedli v jednom ze svých článků, „být single zvyšuje sociální spojení žen i mužů.“ Nu a o tom, že kamarádství má veskrze blahodárný vliv na naše duševní i fyzické zdraví, snad nikdo nepochybuje…

Jiní vědci v témže roce analyzovali informace o cca 4500 lidech z 9 evropských zemí a odhalili, že singles mají v průměru nižší index tělesné hmotnosti. To koresponduje s rozšířeným názorem, že od okamžiku, kdy se „usadíme“, už nevěnujeme své kondici tolik pozornosti jako předtím.

Nezmínit nelze ani několik výzkumů, které samotu spojují s lepší kreativitou, intimitou či s větším pocitem svobody. „To, že někdo tráví čas sám, nutně nemusí znamenat, že je osamělý. Může to být klíčem k lepšímu sebepoznání,“ shrnula jejich závěry psychoterapeutka Amy Morin v rozhovoru pro Business Insider.

Samozřejmě, že velké benefity mají i romantické vztahy. Podle psycholožky Belly DePaulo z University of California Santa Barbara bychom se však každopádně měli mít na pozoru před domněnkou, že singles ve skutečnosti trpí a netouží po ničem jiném, než někoho si konečně najít.

Autor: Jiří Černý

Zdroj: http://vtm.e15.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář