Záhadná schizofrenie

Schizofrenie je stále záhadnou nemocí.

Schizofrenie – nemoc, která i přes současný pokrok medicíny zůstává stále hádankou. Zásadní a jasná příčina jejího vzniku dosud nebyla objevena, i když středem zájmu mnoha specialistů je už roky.

Odborníci se shodují, že tato choroba pravděpodobně vzniká kombinací mnoha vrozených a získaných faktorů. Nabízíme přehled nejčastějších okolností, které jsou dávány s rozvojem schizofrenie do souvislosti.

1. Geny a vývoj

Vliv dědičnosti je intenzivně zkoumán. Je známo, že pokud jeden z rodičů trpí schizofrenií, je pravděpodobnost onemocnění dítěte kolem 10 %. Pokud jsou nemocní oba dospělí, je riziko, že jejich potomek bude chorobou zasažen, vyšší než 45 %. Pro dítě zdravých rodičů (a tedy nejspíš i pro většinu z nás) je celoživotní nebezpečí rozvoje schizofrenie 1 %, což svědčí pro významnou roli dědičnosti. Neexistuje však jeden konkrétní gen, který by byl za tento problém zodpovědný. Nejspíše je jich poškozeno více a dědí se spíše určitá „zranitelnost“ mozku, který je pak náchylnější ke vzniku onemocnění. Svoji roli hrají zřejmě infekční choroby matky během těhotenství a obtíže při porodu.

2. Odlišná stavba a funkce mozku

Výzkumy ukazují, že v mozku lidí se schizofrenií bývá přítomna určitá nerovnováha v rozložení chemických látek, které umožňují přenos informací mezi mozkovými buňkami. Tyto látky se nazývají neurotransmitery. Existuje jich celá řada a vzájemné vztahy mezi jejich účinky jsou velmi komplikované. Se schizofrenií bývá spojována zejména nerovnováha hladin dopaminu, serotoninu a glutamátu. Užívání léků ze skupiny antipsychotik pomáhá stabilizovat právě hladiny dopaminu v různých oblastech mozku. Bylo také popsáno mnoho drobných odchylek ve výstavbě mozku – lidé se schizofrenií mívají například prostornější mozkové komory a malé odlišnosti jsou i v propojení důležitých oblastí mozku.

3. Způsob života

Významnou roli v rozvoji schizofrenie hrají i některé zátěžové životní události, zejména u lidí, kteří mají určitou vrozenou zranitelnost mozku. Mezi těmito faktory stojí na předním místě dlouhodobé užívání marihuany a jiných drog, zejména je-li kombinované s pitím alkoholu. Zajímavé je také to, že schizofrenií častěji onemocní lidé, kteří se narodili v městském prostředí, než ti z venkova.

4. Fungování rodiny

Některé teorie uvádějí jako důležitý rizikový faktor narušené vztahy v rodině. Různí vědci popsali své vlastní a často velmi odlišné úvahy popisující fungování rodin, kde některý z potomků onemocní schizofrenií. Názory si ale často navzájem odporují. Pro část autorů je „rizikovou“ až příliš ochranitelská a nadměrně pečující matka, která neustálým kontrolováním omezuje zdravý vývoj dítěte. Jiní naopak dávají vinu ženám, které se k potomkovi chovají chladně a odmítavě. Jisté však je, že nefunkční rodina představuje pro dítě vždy závažný stres, který může u jedinců s vrozenou dispozicí zvýšit riziko rozvoje různých psychických poruch, nejen schizofrenie.

Otázky zůstávají

I přes velké množství výzkumů a tezí je schizofrenie pro lékaře pořád záhadou. Není například stále jasné, kolik z výše uvedených rizikových faktorů je „potřeba“, aby se u člověka nemoc rozvinula. Pro pacienty, kteří již schizofrenií onemocněli, ale nejsou teorie až tak důležité. Hlavní je pro ně vždy pochopení, tolerance okolí a podpora při správné léčbě.

Zdroj: www.health.gov.au

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář