Příznaky těhotenství

Jaké jsou příznaky těhotenství.

1. Jak poznat těhotenství? Příznaky těhotenství v prvních dnech

První příznaky těhotenství po oplodnění: Při pravidelném menstruačním cyklu je nejčastěji prvním příznakem možného těhotenství vynechání menstruace.

Pro prvotní potvrzení těhotenství lze použít jeden z těhotenských testů, běžně dostupných v lékárnách a drogerii. Většina z nich je poměrně spolehlivá a žena si jimi sama může jednoduše diagnostikovat těhotenství již několik dní po vynechání jinak pravidelné menstruace.

2. Kdy se objednat na první těhotenskou prohlídku?

Pozitivní těhotenský test, který prokáže přítomnost těhotenského hormonu v moči ženy je pak důvodem objednat se k lékaři. Lékař provede další vyšetření. Za prvé krevní testy, kterými zjistí hladinu těhotenského hormonu v krvi, tzv. lidského choriogonadotropinu (hCG). Jeho hladina se prudce zvyšuje právě po otěhotnění. Pozitivitu krevních testů lékař ověří ultrazvukovým vyšetřením, kterým prokáže přítomnost lidského zárodku v děloze.

3. Jak dále poznám, že jsem těhotná?

Další možné příznaky těhotenství: Současně s vynecháním menstruace se mohou dostavit i další – nejisté známky a příznaky těhotenství – zvýšená teplota (kolem 37 °C), pocit napětí, zvětšení a bolestivosti prsů, sekrece bělavé tekutiny z prsů (kolostrum), zvýšená únava a spavost, změna chutí, nevolnosti a zvracení, změna nálady, častější, jinak nebolestivé močení, zvýšená pigmentace prsních dvorců, pigmentové skvrny v obličeji. Tyto příznaky registrují zejména ženy, které již s těhotenstvím mají zkušenost.

POZOR! Vynechání menstruace může mít i jiný důvod – stres či duševní vypětí, změna prostředí, onemocnění ženy, blížící se klimakterium. Je vhodné navštívit lékaře, který těhotenství s jistotou potvrdí a současně i zjistí, jestli se těhotenství vyvíjí normálně v děloze a není-li oplodněné vajíčko uhnízděno někde jinde. V takovémto případě by se jednalo o tzv. mimoděložní těhotenství.

4. Příznaky těhotenství – Vaše dotazy

Jsem těhotná?

Vážené dámy, jelikož není týdne, kdy by nám nepřišlo pár dotazů typu – Měli jsme nechráněný styk. Došlo zřejmě / nevím, jestli došlo k ejakulaci, resp. v mailech používáte „udělal se / nevím, jestli se do mě udělal“. Menstruace se zatím nedostavila. Mám den zpoždění. Nebo: Místo menstruace pouze špiním. Jsem těhotná?

Připojujeme pro tyto dotazy odpověď gynekoložky MUDr. Veroniky Ťápalové:

Dobrý den, pokud máte nechráněný pohlavní styk, těhotná být určitě můžete. Pokud máte zpoždění menstruace, či krvácení jiné, než obvykle, udělejte si těhotenský test z moči, který lze pořídit v lékárně. Zpoždění menstruace může mít samozřejmě i spoustu jiných důvodů, ale možné těhotenství je jednou z možností.

Otěhotnění při menstruaci

Je možné otěhotnět při menstruaci?

Odpověď MUDr. Romany Gerychové: Pokud se jedná o skutečnou menstruaci, tak s velkou pravděpodobností ne.  Pokud by krvácení bylo krvácením mimo cyklus (může být v době ovulace, může být krvácení z jiných, než hormonálních příčin…), pak je otěhotnění v tuto dobu možné.

Menstruace v těhotenství

Může mít těhotná žena menstruaci?

Odpověď: Ano, může. Není to v podstatě menses, ale krvácení z hormonálního spádu, které přetrvává ještě i několik měsíců po otěhotnění. Na druhé starně je každé krvácení v souvislosti s těthotenstvím nutné podrobně vyšetřit (cestou Vašeho gynekologa) a vyloučit nepravidelnost vývoje těhotenství.

Mimoděložní těhotenství

Chtěla jsem se zeptat: pokud jde o mimoděložní těhotenství, zaznamená ho test? Vyjde jako pozitivní? Jaké jsou příznaky mimoděložního těhotenství

Odpověď: Test – míněno zřejmě gravitest, tedy vyšetření hCG (těhotenský hormon) z moči je vysoce specifický test a je pozitivní vždy, je-li žena těhotná. Pozitivní test řekne jen: gravidita ANO-NE, o jaký typ gravidity se jedná (mimiděložní ev. nitroděložní, tedy normální), určí až lékař po vyšetření. Mezi příznaky mimoděložního těhotenství patří typicky pozitivní gravitest z moči, bolesti v podbřišku, nepravidelné krvácení či špinění. Je lépe vyhledat gynekologické vyšetření. MUDr. Romana Gerychová

Je možné otěhotnět během menstruace?

Dotaz: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V pondělí mi začala menstruace. Až do pátku ustávalo špinění. Po styku se mi opět menstruace rozjela na jeden den. V neděli skončila, ale při menstruaci se mi točila hlava a bolela prsa. O víkendu mi bylo zle, motala se mi hlava a žaludek jsem měla jak na vodě. Dnes jsem neměla daleko do zvracení. Myslíte, že můžu být těhotná? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, pokud jste měla menstruaci v očekávaném termínu, tak těhotenství je málo pravděpodobné. Příznaky podobné těm v těhotenství můžete mít i v rámci např. střevní virózy. Pokud si ale nejste jistá, udělejte si těhotenský test. MUDr. Veronika Ťápalová

Autor: As. MUDr. Romana Gerychová

Zdroj: www.babyonline.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář