Premenstruační syndrom (PMS)

Každá žena jednou dosáhne věku, kdy může mít premenstruační syndrom.

PMS je obecný název pro soubor příznaků, kterými trpí ženy před a v průběhu menstruace. Není tomu zase tak dávno, kdy byl tento problém zlehčován a podceňován. Možná, že kdyby muži museli snášet bolesti kloubů, silné krvácení a křeče, chovali by se jinak. Podle odhadů trpí syndromem PMS téměř polovina žen.

Nejčastější příznaky premenstruačního syndromu
Ženský organismus reaguje přecitlivělou reakcí na pohlavní hormony, a to se projevuje nejčastěji např.: zadržováním tekutin v těle (hlavně v oblasti pasu), emoční nestabilitou, přehnanou podrážděností až depresemi, nadměrným pocením, citlivosti v oblasti prsou, křečemi, akné. Může se také objevit zvýšená chuť na sladkosti, zejména na čokoládu.

Mohou za všechno hormony?
Slovo hormon pochází z řečtiny a v překladu znamená dráždit a povzbuzovat. Hormony jsou látky, které jsou produkovány žlázami s vnitřním vyměšováním a do organismu pronikají krevním oběhem. Odtud pak nesou informace dalším orgánům a ovlivňují prakticky aktivitu celého našeho těla. Mezi hlavní ženské hormony patří estrogen a progesteron, ty jsou nezbytné pro rozmnožování a mají vliv na menstruační cyklus.

Zdravá játra
Za rozklad hormonů a čištění organismu od jedovatých látek jsou zodpovědná játra. Považujeme je za čističku, která zodpovídá za naše zdraví. Pokud máme problémy s funkcí jater, dochází k jejich přetížení a hodnota pohlavních hormonů je během menstruace maximální. Systém je tak zahlcen velkým množstvím vlastních hormonů a ty mohou vyvolat kromě PMS další potíže.

Význam estrogenu
Estrogen spolu s progesteronem jsou považovány za nejvýznamnější ženské hormony. Estrogene má význam nejen pro relaxaci cévní stěny, ale je důležitý i pro kostní soustavu. Pomáhá zadržovat vápník a předcházet vzniku osteoporózy. Také se podílí na náladě ženy. Během první poloviny menstruačního cyklu je vylučování estrogenu vyšší, a proto mají ženy obvykle dobrou náladu. Pokud je estrogen v nerovnováze, může způsobit právě výše uvedené potíže a také může být příčinou neplodnosti.

Význam progesteronu
Progesteron je tvořen ve vaječnících a podílí se na plodnosti ženy. Jeho hlavní úloha je připravit organismus na těhotenství a udržet plod. Právě nedostatek progesteron se významnou měrou podílí na vzniku spontánních potratů v prvních týdnech těhotenství. Pokud máme progesteronu málo, můžeme se cítit malátné, letargické a depresivní, a naopak při nadbytku je snížená sexuální a senzitivní ženská energie.

Prevence PMS
PMS můžeme ovlivnit správnou životosprávou, relaxačními metodami a správným životním stylem. Je důležité se zaměřit na posílení funkce jater a ovlivnění žláz s vnitřní sekrecí.

  • Ze svého jídelníčku vynechejte cukr, bílou mouku a průmyslově zpracované potraviny.
  • Omezte kávu, alkohol, čokoládu a coca colu.
  • Vynechejte tmavé maso a drůbež.
  • Snižte přísun zelí, květáku, brokolice (působí proti účinku štítné žlázy), ale jinak jsou pro naše zdraví samozřejmě prospěšné.
  • Používejte rostlinné oleje lisované za studena.
  • Dbejte na stravu obohacenou o vitamíny C, E a selen.
  • Zvyšte přísun komplexních sacharidů, které se nacházejí v zelenině, celých zrnech, fazolích a ovoci.
  • Dbejte na přísun mléčných produktů.

Čaj pro játra a endokrinní žlázy

  • 1 díl kořene šťovíku
  • 3 díly kořene lékořice
  • 3 díly kořene smetánky
  • 1 díl zázvoru
  • 2 díly kořene lopuchu
  • 1/2 dílu drmku obecného
  • 1 díl kořene dioskorey
  • 1 díl anděliky čínské

Na zlepšení chuti můžeme podle libosti přidat: skořici, pomerančovou kůru, více lékořicového kořene. Na 1 litr vody budeme potřebovat 4–6 lžic této bylinné směsi. Směs přidáme do studené vody a pečlivě ji zakryjeme a uvedeme do varu. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut a poté scedíme.

Autor: – bb –

Zdroj: www.doktoronline.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář