Jednoduché rady pro domácnost

Rady pro domácnost přijdou vždycky vhod.

Každé hospodyňce se jistě bude hodit pár užitečných rad, jak si ulehčit, vylepšit nebo zjednodušit každodenní péči o domácnost.

Nezbavujte se spotřebovaných lahviček od parfémů, stačí je otevřít (případně oddělat rozprašovač) a postavit je do skříně, kde krásně provoní všechny uložené oděvy. Zbytek mýdla, který jste pro tyto účely dřív používali, můžete zavřít například do kufru a až pak vyrazíte na cesty, budete mít toho zavazadlo pěkně voňavé.

Na cestách se vám může hodit i další rada – pokrčené oblečení pověste do koupelny při sprchování, horká pára se postará o narovnání záhybů v případech, že sebou na cesty nevozíte žehličku.

Pokud chcete prádlo, které je velmi špinavé, namáčet, můžete k tomu rovnou využít pračku. Vložte do ní prádlo a prací prášek, nechte napustit vodu a pak pračku vypněte. Můžete tak učinit večer a ráno pračku znova zapněte a prádlo vyperte. A ještě rada pro barevné prádlo – perte ho, ale i sušte na slunci vždy obrácené naruby, barvy tak zůstanou déle svěží a nebudou tak rychle blednout.

Pokud už vaše boty nevypadají jako dřív a mají okopané špičky, stačí, když oděrky zamaskujete fixem stejné barvy. Roztřepené tkaničky u bot namočte do bezbarvého laku nebo lepidla.  Boty (nebo další věci z hladké kůže) čas od času natřete lanolinem nebo ricinovým olejem, nechte chvilku působit a pak vyleštěte hadříkem, zůstanou déle vláčné a nepopraskají.

Pokud používáte krém na boty a máte problém s tím, že zaschnul, postavte ho na chvíli na topení, znovu se rozteče. Nové boty kupujte odpoledne nebo v podvečer, protože přes den nohy lehce nabydou na objemu, naopak ráno jsou nejužší.

Stříbrné šperky snadno vyčistíte zubním kartáčkem a pastou, na zlaté šperky si vezměte zase prášek do pečiva. Uzly na řetízku, které nejdou rozvázat, zakapejte olejem a po chvíli působení za pomocí jehly rozvažte.

Pokud vám ztvrdnul koláč, stačí ho potřít mlékem a chvilku zapéct v troubě. Horký pudink posypte trochou cukru, pak se vám na něm neutvoří škraloup. Před válením těsta dejte váleček na hodinu do mrazáku, těsto se pak na něj nebude tolik lepit. Aby se vám bábovka lépe vyndávala z formy, tak formu napřed po potření tukem vložte do lednice, aby tuk ztuhl a pak teprve vysypte moukou, tuk a mouka se spolu nepromísí a následně se bude upečená bábovka lépe vyklápět.

Jako tvořítko na led můžete použít prázdné obaly od bonboniér. Do těchto tvořítek na led můžete dát také zamrazit rozředěnou citronovou šťávu, kterou pak můžete rychle ochutit čaj, který i dříve zchladne. Rozpůlenou cibuli můžete uchovat v lednici, pokud ji potřete máslem a poté zabalíte do alobalu.

Pokud chcete krájet příliš měkká rajčata, namočte je na čtvrt hodiny do ledové vody, půjdou snadněji rozkrájet. Při smažení ryb vložte do oleje také plátky brambory, zmírníte pak zápach.

Abyste měli při pečení nebo grilování kuře pěkně křupavé, potírejte ho pivem. Aby se vám lépe ušlehal bílek a při vaření nepraskla skořápka, vyndejte vejce několik hodin předtím z lednice. Bílek snadněji ušleháte, když k němu přidáte špetku soli.

Již uvařené těstoviny lehce ohřejete, když je na okamžik ponoříte do vařící vody a scedíte.

Brambory se rychleji uvaří a budou chutnější, když k nim při vaření přidáte trochu oleje nebo másla. Při přípravě opékaných brambor vychladlé plátky brambor posypte moukou, budou pak krásně křupavé. Klíčky brambor obsahují jedovaté látky, proto je před vařením odstraňte.

Při skladování chleba do chlebníku uložte jablko, zůstane pak déle čerstvý.

Autor: Anna Doubravová

Zdroj: https://mojebetynka.maminka.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář