EFT terapie

Zkratka EFT zamená Emotional Freedom Techniques – Technika emoční svobody

EFT – Emotional Freedom Techniques – Technika emoční svobody je ve své podstatě kombinací klasické psychoterapie a akupresury. Je založena na poznání, že příčinou většiny problémů, kterými můžeme trpět jsou emoční bloky způsobené traumatickými nebo jinými událostmi v našich životech. To je shrnuto do věty, že: „Příčinou všech negativních emocí a z nich vyplývajících emocionálně podmíněných tělesných potíží je porucha energetického systému našeho těla“

EFT vede k jejich odblokování a tím se zbavíte dlouhodobě nezpracované emoce a na ní často navázaného zdravotního problému, kterým v současnosti trpíte. EFT pomáhá na jedné straně vaší psychice, neboť jí uvádí rychle do pohody a klidu, na druhé straně tělu, kdy vyrovnává všechny jeho správné funkce. Úžasné na technice EFT je to, že se jí můžete v potřebném základu naučit a používat jí sami v momentech, kdy jí akutně potřebujete.

EFT se řadí mezi světově uznávané techniky, spadající do oboru nazývaného energetická psychologie. Autorem metody je američan Gary Craig, který navázal na práci psychiatra dr. Rogera Callahana. Ten před více než 40 lety prováděl více jako rok terapie s pacientkou, která měla dlouhodobou fobii z vody bez hmatatelných výsledků. Víceméně náhodně u ní ale zjistil, že v průběhu terapie a současnému poklepávání na specifické body na těle došlo u této pacientky k okamžitému vyléčení její fobie. Od počáteční nedůvěry ale postupném prozkoumání této metody z ní vytvořil metodu TFT. Gary Craig TFT dr. Callahana zjednodušil a uvedl tak v život EFT, které pomáhá již mnoho let zbavovat se skoro všech emocionálních blokád, které mohou způsobovat řadu fyzických a psychických problémů a potíží, které nás léta zužují.

Při základním postupu se působí lehkým poklepáváním (ťukáním) prsty pod vedením terapeuta na několika akupunkturních bodech v obličeji, na horní polovině trupu a na ruce a současně s tím probíhá určitá forma terapeutického rozhovoru.

Jak si vysvětlit její účinnost?

Energetické dráhy, které probíhají naším tělem, mohou být často blokovány na určitých místech, na kterých energie přestane přirozeně proudit. Tento stav se pomalu vyvíjí od ne zcela komplikovaných negativních pocitů po stále zásadnější problémy, které se moou vyskytovat na fyzické nebo psychické úrovni. Blokádu způsobují negativní emoce, traumata, těžká životní období, křivdy, které byť vytěsněná z našeho vědomí stále zůstává v podvědomí a začne způsobovat problém. Čím déle problém trvá, tím více tělo ztrácí svou schopnost samoléčení.

EFT dovede zabránit tomu, aby se negativní zážitky nebo zkušenosti z naší minulosti promítaly negativné do našeho současného života. Obnoví se energetický systém organizmu a opět se může dostavit harmonie a radost ze života.

EFT pomáhá například při:

  • stresu a častá únava
  • řeší deprese jako vhodná podpůrná terapie
  • posttraumatické stavy
  • fobie, úzkosti, panika
  • nepojmenované smutky, ztráta blízké osoby
  • nespavost
  • závislosti
  • nadváha i porucha příjmu potravy
  • snížení sebevědomí, strach, že něco nezvládnu
  • ztráta motivace, neúspěchy
  • pomoc při léčbě vážných nemocí
  • vztahové problémy

a mnoho dalších…

Častým pozitivním efektem u EFT bývá, že odstraněním jednoho problému, na který se terapie původně zaměřila, se klient zbaví i dalších navazujících – například vyřešení negativní emoce z minulosti může způsobit vyřešení dlouhodobého ekzému nebo jiné poruchy, která se do té doby neúspěšně léčila samostatně.

EFT dovede velice účinně a v krátkém okamžiku potlačit stres a zklidnit. Velice často tuto techniku používám těsně před Regresní terapií, nástup Regrese je potom mnohem rychlejší a má prokazatelně silnější účinky.

Autor: Aleš Waksmundský

Zdroj: www.terapie-aw.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář