Čtyři pilíře šťastného a stabilního vztahu

Stabilní vztah je poklad. Nalezněte ho i vy.

Také se Vám zdá, že se poslední dobou vztahy rozpadají a že muži a ženy nedokáží najít společnou řeč? Stejně jako stůl nebo židle i stabilní vztah potřebuje stát na čtyřech nohách, aby se nezhroutil. Na těch dvou Vašich a dvou partnerových.

Ať jste čerstvě zamilovaní, ve třicetiletém manželství, nebo partnera teprve hledáte, mohlo by se Vám hodit pár tipů, jak se stát lepší druhou polovičkou. Vyzkoušejte a uvidíte, že změna se dříve či později dostaví. Také si uvědomte, že je dobře, že jsou muži a ženy odlišní, protože to je právě ten důvod, proč se navzájem přitahujeme! My ženy chceme být chráněny, milovány a hýčkány. A muži chtějí být naši hrdinové a obdivováni. Dopřejme si to navzájem a zapadneme do sebe jako puzzle.

Pravidlo číslo jedna: „Mějte nejprve rádi sami sebe.“

Pokud chcete někoho bezpodmínečně milovat, budete se muset nejprve naučit milovat sami sebe. Respektovat se i se svými chybami je základ pro to, abyste si uvědomili, že chybovat mohou i ostatní. Druzí mohou být jiní než vy (a také jsou), mají svá přesvědčení, podle kterých chtějí žít, a je to tak v pořádku. I vy chcete žít podle svých představ. Dovolte tedy své polovičce mít svůj názor. To, že není stejný jako ten Váš, není přece špatné. Je to zcela přirozené. Partnerství není soutěž, kdo má pravdu a kdo ne. Dejte partnerovi právo být jiný, proto ho přeci milujete. Pokud Vám však přesvědčení a chování partnera ubližují, odejděte. Hlavně se ale nesnažte ho předělat nebo si něco vynutit, pokud partner sám změnu nechce. Respektujte druhé a chtějte, aby i oni respektovali Vás.

Pravidlo číslo dva: „Pokud neovládáte telepatii, mluvte!“

Do hlavy si nevidíme, proto je nutné spolu komunikovat. Pokud tápete, co se s Vaším partnerem děje, je zbytečné vytvářet si v hlavě sto možných scénářů a být z toho ve stresu. Zeptejte se, jak se cítí, co se mu stalo, nebo proč se chová tak či onak. A naopak, když se Vám něco nelíbí, je důležité to hned říct, pokud tedy Váš partner není jasnovidec. V opačném případě byste se nedočkali, byli naštvaní, otrávení a postupně otrávili celý vztah. Když ihned řeknete, že Vás něco naštvalo, ulevíte si a nebudete napjatí a smutní další dva dny. Ušetříte trápení nejen sobě. Také je dobré nemluvit o tom, co kdo udělal špatně, ale spíše o tom, jak to na Vás zapůsobilo, jak se díky tomu cítíte a proč. Tak druhý snáze pochopí, že Vám jeho chování ublížilo, protože on to jako špatný krok třeba neviděl.

Pravidlo číslo tři: „Podporujte a obdivujte.“

Znáte to, na začátku vztahu jste úplně paf. Líbí se Vám, jak se směje, jak se o Vás stará, co pro Vás dělá, a nemůžete se nabažit. Jenže jak je možné, že po čase už to není jako dřív a vidíte spíš jen samé chyby a začínáte být nespokojení? Jednoduše v tom, že to dobré berete už jako samozřejmost a začínáte se zaměřovat na to, co se Vám nelíbí. A to, na co se zaměřujete, přitahujete. A tak je toho více a více, až to zastíní to, co jste na začátku zbožňovali. Jednoho dne už neuvidíte nic dobrého a půjdete raději o dům dál. V dalším vztahu se Vám bude ale opakovat to samé, pokud nezměníte svůj přístup. Jak z toho tedy ven? Zaměřte se na to dobré, co v partnerovi máte, co na něm máte rádi a co obdivujete. Pokud už nemůžete nic objevit, vzpomeňte si, co to bylo na začátku, proč jste se do něj nebo do ní zamilovali? Ono to tam stále je, jen vy to nevidíte. Klidně si to všechno sepište. Další krok je nenechávat si to pro sebe, ale partnerovi to říct. Když nás druzí obdivují, chceme být ještě lepší a také jim to chceme oplatit…

Pravidlo číslo čtyři: „Dopřejte mu svobodu.“

Je pěkné, že chcete být stále s ním, ale ještě hezčí je, když se na Vás může těšit. Nezahazujte svůj společenský život a koníčky, protože máte vztah. Dělejte se občas vzácní a dejte i partnerovi prostor pro jeho volný čas, bude Vám za to vděčný. Navíc, pokud vztah skončí, zbydou Vám přátelé a Vaše zájmy. Také partnera podporujte v tom, co má rád a co ho baví, a bude i on podporovat Vás.

Možná si řeknete, proč byste měli něco zkoušet měnit Vy, když to, jak se Vašemu vztahu špatně vede, je partnerova chyba? Dejte pro jednou ego stranou! To, v jakém stavu se vztah nachází, záleží vždy na obou. Každý tvoříme jen 50 % vztahu. Navíc, pokud se změníte Vy, změní se i partner. Akce vyvolává reakci. Pokud změníte, jak věci děláte, musí se zákonitě změnit partnerova odezva a jeho chování. Lidé jsou naše zrcadla a partneři ta největší, proto si jich važme! Přeji Vám vztah plný lásky, porozumění a hlavně legrace…

Autor: Vendula Hlavičková, www.efterapie.com

Zdroj: www.shut-down.cz

Staňte se partnery magazínu Kulatý svět, přidejte se k autorům. Kontaktujte naši redakci.

Články uveřejňované v magazínu Kulatý svět pocházejí ze dvou zdrojů: Články vlastní, redakční, autorské, které píší redaktoři nebo naši partneři pro magazín Kulatý svět. Texty jsou duševním vlastnictvím každého autora, proto je volně publikují kdekoliv dle jejich uvážení. Tyto články jsou označeny tagem Originální článek. Tvůrci článků mohou mít uvedenou svoji charakteristiku v odkazu Autoři. Články převzaté z webových stránek, sociálních sítí apod. Vždy uvádíme autora a zdroj textu.

Buďte první, kdo přidá komentář

Napište komentář